“Psişenin karşılaştırmalı anatomisini en iyi masallarda çalışabiliriz.”
C. G. Jung
“Masallar, kolektif psişik süreçlerin en saf ve basit ifadeleridir.”
Marie Louise von Franz
Jung Psikolojisi’nde denir ki, her masal, psişik bir süreci ya da karşılaşmayı anlatır. Bir masal (ya da rüya) aslında sadece kişisel bir hikâye değildir, aynı zamanda kolektiftir; bilinçdışından kendiliğinden doğar ve yaşamımıza katılır. Bu nedenle, masallarda kolektif psişenin değişmeyen doğalarını rahatlıkla görebiliriz.
Masallar da aynı rüyalar gibi bütünleyici ve iyileştiricidirler; tek yanlı bilinçli tutumu dengeleyici hikayeler içerirler. Belki de en önemlisi şudur: Masallar mitlerden daha az kültürel materyal içerdiği için birey, masalın içeriğiyle daha kişisel bir bağ kurar. Birey, kendi psikolojik yolculuğunda masalları rehber olarak kullanabilir ve psişenin temel motiflerini (kişisel ve kolektif psişik dinamikleri) masallarda daha iyi görebilir, onları kolaylıkla kavrayabilir.
C. G. Jung, binlerce yıldır insan kültürünün parçası olan masalları, aynı rüyalar gibi, psişenin ürünleri olarak ele almış ve masal analizine büyük bir dikkat atfetmişti. Meslektaşı ve öğrencisi Marie Louise von Franz ise Jung’un açtığı kapıdan yürekli ve istekli şekilde yürümüş, bizlere Jungiyen masal analizine dair çok sayıda eser bırakmıştır. Bizler de bu bilgi ve pratiklerden nasiplenerek Jung’un analitik psikolojisi kapsamında masalların giz dolu dünyasına girmeye hazırlanıyoruz. Böylece nefsi, kendimiz dediğimizi, farklı açı ve dünyalardan keşfedebilmeyi, hayat dediğimiz yolculuğun anlamlılığı ile buluşabilmeyi umuyoruz.
2021-2022 kış dönemi eğitimlerimiz bize bu konuda destek olabilecek üç eğitimi içermektedir: Rüya Analizi, Tipoloji ve Masal Analizi. Her biri bir diğeri için bir alt yapı oluştururken aynı zamanda da birbirini tamamlayıcı nitelikte tasarlanmıştır ve birbirinden bağımsız eğitimlerdir.
PROGRAM:
1. Oturum:
Masal nedir? Neden gereklidir?
C. G. Jung’un Masallara Yaklaşımı
Masal’ın Kaynağı: Psişe
Terapi Olarak Masal
Rüya – Masal İlişkisi
2. Oturum:
Max Lüthi, Mircea Eliade ve M. L. von Franz ile Masallara Yaklaşım
Masalın Dili: Semboller ve Arketipsel Anlatımlar
Masallardaki Psişik Dinamikleri Okumak
Masallarda Ego, Gölge, Anima-Animus ve Benlik
“Kahraman” Arketipi
3. Oturum:
Masal Analizi – Simya – Din İlişkisi
Masalları Dönüşüm/Bireyleşme/Simya için Kullanmak
Bireyleşme Sembolleri ve Masallar
Terapi Odasında Masal
4. Oturum:
Analiz metotları
Amplifikasyon ve Bağlantı
Masal Analizi ve Tipoloji