Jungiyen Tipoloji Okulu (Online)

“Her bireyin aşağı/çekinik işlevinin o küçük açık kapısı,
dünyadaki kolektif kötülüğün toplamına katkıda bulunur.”
Marie-Louise von Franz, Jung’un Tipolojisi Üzerine Dersler

Carl Jung, üzerinde çalıştığı bilinçdışı psikolojisi kapsamında belki de en çok gölge üzerinde çalışmıştı. “Kötülük sorunsalı” (the Problem of Evil) konusunda hem psikolojik hem de sosyolojik, politik ve ekolojik çıkarımlarda bulunan Jung, kendi geliştirdiği tipoloji alanında da yine gölge tipe, yani çekinik fonksiyon/tutuma ve bunun kişisel ve toplumsal yaşam içerisinde oynadığı rolü incelemeye çokça zaman ayırmıştı. Jung’a göre birey kendi çekinik, yani “dördüncü fonksiyon”ununun farkında olmalı ve onu geliştirmek, onunla bilinçli şekilde yaşamak için gerekli olan ne ise onu yapmalıydı.

Psikolojik gelişimimiz esnasında zorunlu olarak tek taraflı bir ilerleme gösteririz fakat kişiliğimiz, bu gelişen yanlarımızla gelişmemiş, zayıf yanlarımızın toplamından oluşur. Genel olarak, psişik fonksiyonlarımızdan biri baskın hale gelir (daha becerikli şekilde kullanılır), diğerleri ise neredeyse hiç kullanılmaz. Fakat zaman zaman, kullanılmayan fonksiyonlar da canlanır zira hiç kimse sürekli tek taraflı yaşayamaz. Çekinik fonksiyon ve tutumlar bilinçdışıdır ve gölge bu çekinik alanları kullanır, deriz. Psişik bütünlük, yani bireyleşme içinse bu tutum ve fonksiyonları tanımak ve onları mümkün olduğunca bilinçle yaşamak önemlidir.

Jungiyen Psikoloji, iç ve dış dünyaya adaptasyon mevzu bahis olduğunda tipolojiye başvurur. Tipoloji, insanın bilinçli davranışın karşısında bilinçdışı davranışı da hesaba katar. “Baskın” ve “çekinik” tutumları araştırır ve bu araştırmada fonksiyonları (düşünme, hissetme, sezme ve duyumsama) göz önüne alır. Ayrıca, Jung’un “içe dönük” ve “dışa dönük” kavramlarını da bu fonksiyonlarla birleştirir.

Jung psikolojisinde tipolojiyi, insanları sınıflandırmak yerine onların gizli kalmış potansiyellerini keşfetmek, rüyalarının içeriklerini daha iyi anlamak ve bireyleşmelerine katkıda bulunmak için kullanırız.

Tipoloji aynı zamanda şu soruların da cevaplarını verir:
“İlişkilerimde/kriz durumlarında nasıl tepki veriyor ya da hareket ediyorum?”
“Çelişkili durumlarla nasıl baş ediyorum?”
“Nasıl sosyalleşiyorum?”

PROGRAM:
1. & 2. Oturum:
Tipoloji Nedir, Ne Değildir?

Tipolojinin Kullanım Alanları
Tip Nasıl Oluşur?
Tip Oluşumunda Bilinçdışının Rolü
Tutumlar/Davranışlar: İçe dönük & Dışa dönük

İşlevler (Fonksiyonlar): Düşünme, Hissetme, Duyumsama, Sezgi
Rüyalarda Tipoloji
Astrolojide Tipoloji
Dört Element ve Tipoloji

3. & 4. Oturum:
Dışa ve İçe Dönük Düşünme
Dışa ve İçe Dönük Hissetme
Dışa ve İçe Dönük Duyumsama
Dışa ve İçe Dönük Sezgi
Tipoloji ve Gölge


Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s